profilwino

Serwis przeznaczony jest dla osób pełnoletnich

Czy masz ukończone 18 lat
i oświadczasz, że jesteś pełnoletni?
TAK NIE
do kasy suma: 0,00 zł
Jak powstaje wino?
Jak powstaje wino?

Każdy profesjonalny winiarz wie, że jakość wytworzonego przez niego trunku zależy od wszystkich etapów produkcji wina. Jednym z ważnych, a może i najważniejszych miejsc jest winnica. To tam rośnie i dojrzewa główny składnik wina - winogrona. Współcześnie coraz większą wagę przykłada się do odpowiedniej pielęgnacji upraw. Bardzo często wysoki poziom wina, uzyskiwany jest poprzez zapewnienie winoroślom odpowiedniej lokalizacji na dobrze ukształtowanym terenie. Równie ważny jest gatunek gleby, na której dojrzewają winogrona. Znaczący okazuje się także klimat. Nie od dziś wiadomo, że słońce i deszcz mają wielki wpływ na wartość zebranych winogron. Na winiarzach spoczywa także obowiązek optymalnego nawożenia, oprysków, a także w niektórych przypadkach właściwego nawadniania winnic. Wszystko to po to, by miłośnicy wina z całego świata mogli zasmakować w Top Quality Wine.

Etapy produkcji wina

Wielu z nas na pewno nie raz zadało sobie pytanie - jak powstaje wino? Powszechnie wiadomo, że jest to proces wymagający od winiarzy wielkiego poświęcenia, pasji, a także dużego doświadczenia zdobywanego często przez wiele lat. Etapy produkcji wina to kilka bardzo istotnych kroków, które składają się na uzyskanie najlepszej jakości win.

Jako pierwszy etap uznaje się zbiory. To czas kiedy winogrona odpowiednio dojrzeją i będą gotowe do dalszej obróbki. Zbiór dzielimy na mechaniczny i ręczny. Podczas zbioru ręcznego winogrona gromadzone są do plastikowych skrzynek (pojemność 15-20kg), które chronią je przed zniszczeniem i niekontrolowaną fermentacją owoców. Zebrane owoce przewozi się do winiarni, gdzie bardzo często dochodzi jeszcze do ich ręcznej selekcji, na specjalnie przygotowanych do tego stołach. Proces winifikacji wygląda nieco inaczej w przypadku win czerwonych i białych. Na początku specjalna maszyna pozbywa się z winogron szypułek i miażdży je. Przy produkcji win czerwonych przed fermentacją zachodzi proces maceracji, czyli dłuższy, bądź krótszy kontakt skórek z sokiem z winogron. Dzięki temu wino uzyskuje oryginalny kolor, a także zachowuje różnorodne substancje odżywcze. Ten proces pomija się w przypadku win białych. Do fermentacji wina białego przeznacza się tylko sam sok wyciśnięty z winogron.

Fermentacja wina

Fermentacja wina to czas, w którym drożdże przetwarzają zawarty w soku cukier na alkohol. Przy produkcji używa się drożdży naturalnych lub takich wyselekcjonowanych laboratoryjnie. Fermentacji wina dokonuje się w beczkach, drewnianych/ cementowych kadziach lub w nierdzewnych tankach. W przypadku win czerwonych, podczas fermentacji uwalnia się dwutlenek węgla, który unosi skórki do góry. Tworzą one tak zwany kożuch, który winiarze regularnie mieszają, aby nie dopuścić do powstania pleśni. Z kożucha bowiem wydobywają się substancję tworzące nietuzinkowy kolor, aromat oraz smak wina. Po procesie fermentacji zlewa się wino do nowej kadzi, a miazgę z dna zbiornika tłoczy się w prasie. To właśnie to wyciśnięte wino ma najwięcej wartościowych składników, które gwarantują uzyskanie oryginalnego trunku. Tak powstałe wino miesza się w odpowiednich proporcjach z winem bazowym. Takim arystokratycznym, wytrawnym winem z subtelnym aromatem i smakiem jest francuski Châteauneuf-du-Pape Privilège Château Maucoil. Jeżeli chodzi o wina białe, to winiarze dbają o to żeby ograniczyć kontakt wina z tlenem do minimum. Dzieje się tak po to, aby wino nie utleniło się i nie straciło aromatu ani swojej świeżości. W końcowym etapie wina czerwone przechodzą fermentację jabłkowo-mlekową (ostry kwas jabłkowy przekształca się w słodszy kwas mlekowy). Wina białe nie przechodzą tego procesu, ponieważ producentom zależy na zachowaniu świeżej ostrej i bardziej zielonej postaci. Przykładem doskonałego, unikatowego wina o cytrusowych nutach jest hiszpańskie wino Sisquella D.O. Clos Pons.

Kupażowanie, filtracja i butelkowanie

Kolejnym z etapów produkcji wina jest tajemniczo brzmiące kupażowanie. Jest to mieszanie różnych rodzajów win, w celu otrzymania jak najlepszych parametrów takich jak smak, zapach, kwasowość czy poziom słodyczy. Następnie tak uzyskane wino klaruje się i filtruje. W kolejnym etapie dochodzi (lub nie) do krótkiego lub długiego kontaktu wina z beczką. Bardzo ważny jest fakt czy beczka ta jest stara, czy nowa. Z jakiego rodzaju dębu jest zrobiona i czy jest mocno wypalona. Wszystkie te wyżej wymienione cechy mają potężny wpływ na końcowy smak i charakter wina. Dojrzewanie takiego wina może trwać od kilku miesięcy do kilku lat. Bardzo często wina proste, białe nie są poddawane procesowi dojrzewania. Takim białym winem jest półwytrawne francuskie wino Clamens Juliette, o pięknym kolorze jasnego złota. Kiedy butelkować wino? Tak zwane butelkowanie wina zwiastuje ostatni etap jego produkcji i odbywa się tuż po dojrzewaniu. Wina przelewa się z beczek do oryginalnych butelek, następnie korkuje i etykietuje.

Na pytanie jak powstaje wino, można odpowiedzieć, że powstaje ono z ciężkiej i sumiennej pracy winiarzy, którzy całe swoje życie poświęcili temu wymagającemu zawodowi. Tworząc wybitne i oryginalne wina zapewniają magiczne doznania smakowe ludziom na całym świecie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
testy
Sklep internetowy od home.pl