profilwino

Serwis przeznaczony jest dla osób pełnoletnich

Czy masz ukończone 18 lat
i oświadczasz, że jesteś pełnoletni?
TAK NIE
do kasy suma: 0,00 zł
Jakie wino do steka?
Jakie wino do steka?

Wiosna rozpoczyna się na dobre, a jak wiosna to zacznie się również sezon na grilla, na którym często znajdziemy porządną sztukę mięsa zwaną stekiem. Odpowiednia porcja wysmażonego w odpowiadającym naszym preferencjom stopniu mięsa wołowego bardzo skutecznie i szybko zaspokoi nawet największy głód. Coraz więcej osób decyduje się smakować go w towarzystwie alkoholu innego niż wybierane w większości przypadków piwo. 

Wino do steka jest w stanie uczynić jego konsumowanie jeszcze większą przyjemnością, lecz trzeba pamiętać o odpowiednim połączeniu. 

Jakie wino do steka wybrać?

Jakie wino wybrać do steka, żeby to połączenie zapewniło naszemu podniebieniu największą rozkosz? W tym przypadku odpowiedź na to pytanie jest prosta – czerwone

Warto przy tym podkreślić, że jednakową opinię na ten temat przejawiają specjaliści od przygotowywania dań mięsnych praktycznie z całego świata. Twierdzą oni zgodnie, że niezależnie od tego, czy stek przygotowywany jest z mięsa wołowego lub jakiegokolwiek innego, jego stopnia wysmażenia czy dodatków, które znajdują się razem z nim na talerzu, wino czerwone pasuje do niego wprost idealnie. Dlaczego akurat właśnie do czerwonego mięsa podamy czerwone wino? Wybierając czerwone wino do naszego mięsa powinniśmy poszukać wśród win z dobrze wyczuwalnymi garbnikami. Garbniki nazywane inaczej taninami lubią się z proteinami oraz tłuszczem czyli tym co znajdziemy w steku.

Na co zwrócić uwagę?

Spożywanie steka i popijanie przy tym czerwonego wina jest zalecane nie tylko ze wspomnianego w poprzednim akapicie względu, ale też co najmniej kilku innych. 

 

Dobrze wyczuwalne w winie taniny w połączeniu z czerwonym mięsem nabiorą wyjątkowej ogłady i doskonale będą się nawzajem uzupełniać. Steki świetnie współgrają z winem w kolorze serca, ponieważ równoważą ich sucho-cierpki posmak, będący właśnie efektem garbników. Należy też pamiętać, że dobry stek prosi o dobrej jakości wino. 

 

Przejdźmy do konkretów!

 

  • Do dobrze wysmażonego steka (bardziej przypieczonego, zwęglonego) dobrym wyborem będzie wino charakteryzujące się dojrzałością oraz słodyczą. Dobrze sprawdzą się wina ze szczepu Cabernet Sauvignon lub Barbera.
  • Bardziej surowy stek (mniejszy stopień wysmażenia) bardziej zmniejszy odczucie tanin w winie. Do krwistej porcji dobrym kompanem będzie Tempranillo z Ribera Del Duero, Cabernet Sauvignon lub Nebbiolo.
  • Do tłustych steków wybierzemy silne, krzepkie wina najlepiej ze szczepu Syrah, Mourverde, Grenache lub Tempranillo.

Belezos Gran Reserva Rioja jednym z polecanych win czerwonych do dań z wołowiny

Decydując się nabyć czerwone wino do steka, wiele osób stawia na te pochodzenia hiszpańskiego. Jednym z nich jest Belezos Gran Reserva Rioja – trunek produkowany przy użyciu 45-letnich winorośli. Nie tylko jednak duża dojrzałość krzewów sprawia, że to wino jest tak bardzo atrakcyjne dla miłośników steków. Nie wolno bowiem zapominać o jego wyjątkowym aromacie, stanowiącym pokłosie połączenia ze sobą starannie wyselekcjonowanych przypraw oraz skóry. Dojrzewające w beczkach wykonanych z francuskiego oraz amerykańskiego dębu wino do steka Belezos Gran Reserva Rioja polecane jest nie tylko przez Hiszpanów, ale też słynących z niesłychanej wprawy w przygotowywaniu potraw mięsnych Argentyńczyków – szczególnie tych posługujących się przy tym znaną metodą asado, polegającej na długim i starannym pieczeniu mięsa wołowiny (i nie tylko) nad żarem, co zapobiega powstaniu dużych ubytków tłuszczu, a to z kolei sprawia, że spożycie steka wiążę się z odczuwaniem zdecydowanie wyraźniejszego nasycenia.

Co z białym winem? To zły pomysł!

Ktoś mógłby zapytać: dlaczego akurat czerwone wino do steka, a nie np. białe jest tym, które pasuje do niego w największym stopniu? Jak można się łatwo domyślić, tego rodzaju alkohol nie gwarantuje odpowiedniej „mocy”, w wyniku czego niezbyt współgra z gorącą porcją mięsa. Mówiąc prościej zostanie zdominowane przez smak mięsa i nie będzie ono odpowiednio z nim współgrało. Białe wina znajdują dla siebie zastosowanie jednak w innych sytuacjach, a mianowicie podczas serwowania potraw przygotowywanych z ryb czy owoców morza. 

Czerwone wino do steka, wykonywanego zarówno z mięsa krótko, długo, jak i niesezonowanego, stanowi sprawdzone i zalecane przez ekspertów z branży winiarskiej rozwiązanie, co stanowi najlepszy powód ku temu, by zaufać ich wiedzy oraz doświadczeniu – zwłaszcza w sytuacji, gdy sami jesteśmy zmuszeni przygotować posiłek z mięsem wołowym w roli głównej.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl