Jakie wino na lato?

Jakie wino na lato?

Wino na ochłodę - musujące, białe, różowe, czerwone?

Latem, gdy za oknem temperatury skaczą powyżej 25 stopni, najlepszym ożywczym trunkiem jest zimne wino. Wina białe, różowe i musujące powinny być podane po uprzednim ochłodzeniu. Dodatkowo wina musujące muszą być schłodzone do temperatury 8 stopni Celsjusza. Niektóre czerwone delikatne i owocowe wina również doskonale nadają się do schłodzenia. Temperatura w jakiej powinny się znajdować w lodówce to 14-16 stopni Celsjusza. Jeśli wybrane przez nas wino jest niezobowiązujące, to możemy je śmiało podać w szklankach z dodatkiem kostek lodu. Doskonałym pomysłem jest także serwowanie wina na ochłodę w postaci tzw. szprycerów. Jest to zazwyczaj połączenie wina białego lub różowego z gazowaną wodą, ulubionymi zamrożonymi owocami i kostkami lodu. Tak przygotowany napój daje gwarancję orzeźwienia w upalne, letnie wieczory.

Orzeźwiające wino musujące i białe

Jakie wino na upał? Głównie to z bąbelkami! Win musujących rozróżniamy kilka rodzajów między innymi cava, lambrusco, vinho verde czy prosecco. Przykładem tego ostatniego jest Prosecco Superiore DOCG Selezione Raphael Dal Bo. Włoskie, wytrawne wino z aromatem jabłek, białych kwiatów z odrobiną kiwi, które idealnie gasi pragnienie. Lambrusco i vinho verde to wina z rodzaju frizzante- perliste, o niskiej zawartości dwutlenku węgla. Poleca się je szczególnie latem zważywszy na fakt, że posiadają niską zawartość alkoholu, przez co w połączeniu z letnim słońcem tworzą delikatny i lekki aperitif. Dobrym winem na ochłodę okazują się także wina białe. Należy jednak zwrócić uwagę aby były one lekkie i posiadały wyraźną kwasowość. Trunki takie powinny dojrzewać w beczce, a także charakteryzować się dużą zawartością alkoholu i wysoką gęstością. Wśród letnich faworytów można wymienić na przykład chardonnay. Godnym polecenia jest francuskie wino Clamens Justine, które określa się jako lekkie i świeże. Wybornie komponuje się z sałatkami, owocami morza i białym mięsem.

Lekkie wino różowe i czerwone

Jakie wino na lato, z szerokiej oferty tych różowych jest szczególnie polecane? Chcąc skosztować lekkiego i mało wytrawnego wina powinniśmy skierować nasze kroki ku winom rosé d’anjou pochodzącym z nad Loary. Natomiast gustując w wytrawnych, wysokiej jakości winach zwróćmy uwagę na te z apelacją côtes de provence. Jednak każdy z rejonów winiarskich na świecie jest w stanie zaoferować nam dobrej jakości różowe wino. Hiszpańskim przykładem tego rodzaju trunku jest Wino Taanug Tempranillo Rosé Kosher Wines. Wino lekko wytrawne 10,5 %, z oryginalnym aromatem owoców leśnych. Wiele osób zapewne jest ciekawych czy wina czerwone sprawdzą się podczas upałów? Otóż jak najbardziej! Powinno wybierać się te delikatne z owocowymi nutami. Przykładami są wina barbera, valpolicella oraz wybrane pinot noir, które schłodzone w odpowiedniej temperaturze, przyniosą upragnione orzeźwienie.

3 rodzaje letnich win

Wybierając zimne wino na ochłodę warto zwrócić uwagę na szeroką ofertę win ekologicznych, przy produkcji których nie używa się sztucznych nawozów i substancji chemicznych. Trunki te nie zawierają ulepszaczy smaku i są w 100% naturalne, dzięki czemu gwarantują uzyskanie najlepszego smaku wina.

Jakie wina na upał przodują w rankingu win? Po pierwsze polecane jest francuskie sauvignon blanc. Wino kwasowe, owocowo-cytrusowe i mocno orzeźwiające. Idealnie smakuje z sałatkami, owocami morza i białymi rybami. Powinno się je podawać schłodzone do temperatury 9-11 stopni Celsjusza. Kolejną propozycją jest chardonnay, świeże i kwasowe, produkowane w stali nierdzewnej. Pasuje do serów, makaronów, białego mięsa i ryb. Temperatura podania to 7-10 stopni Celsjusza. Ostatnią propozycją jest niemiecki riesling, który określa się jako kwasowy i rześki. Schłodzony w temperaturze 6-9 stopni Celsjusza, świetnie komponuje się z owocami morza, serami i drobiem.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl