profilwino

Serwis przeznaczony jest dla osób pełnoletnich

Czy masz ukończone 18 lat
i oświadczasz, że jesteś pełnoletni?
TAK NIE
do kasy suma: 0,00 zł
Jakie wino wybrać do drobiu?
Jakie wino wybrać do drobiu?

Jakie wino będzie najlepsze do kurczaka, kaczki, indyka i gęsiny?

Na początku warto przypomnieć, że do dań obiadowych najlepiej podawać wina wytrawne lub półwytrawne. Słodkie i półsłodkie wina lepiej sprawdzą się z deserami oraz przekąskami. Przyjmując popularną zasadę powiedzielibyśmy, że do drobiu należy podać białe wino a do czerwone do mięsa czerwonego i tu artykuł mógłby się zakończyć. W rzeczywistości jednak wszystko zależy od gatunku mięsa oraz sposobie jego przyrządzenia. Idąc tym tropem poniżej wybraliśmy najpopularniejsze potrawy z drobiu i wina, które do nich będą pasować.

  • Do smażonego kurczaka warto wybrać wyraziste wino, które nie zdominuje smaku potrawy. Białe, aromatyczne wina takie jak Riesling, Pinot Grigio lub Catarratto będą odpowiednim wyborem. Ciekawi nowych smaków mogą również spróbować połączenia z lekkim, czerwonym winem takim jak: Belezos 50/50 lub Haute Cabrière Pinot Noir.
  • Do pieczonego i grillowanego kurczaka najlepiej podać lekkie, białe wino. Wspaniale sprawdzą się wina ze szczepu Chardonnay, Sauvignon Blanc oraz wina musujące np. Prosecco.
  • Do kaczki dobrze jest podać wytrawne, czerwone wino. Może to być wino lekkie jak i dobrze zbudowane. Polecamy Belezos Crianza, Rhebokskloof Pinotage lub Clamens Jules
  • Do gęsiny najlepszym wyborem będą wina z wyższą kwasowością oraz zawartością alkoholu. Wyrazisty smak gęsiny wymaga wyrazistego smaku wina, dlatego dobrym wyborem będzie na przykład: Rhebokskloof Sauvignon Blanc lub Belezos Blanco.
  • Do Indyka możemy podać dobrze zbudowane wino czerwone oraz lżejsze wino białe. Wszystko zależy od sposobu przygotowania. Z indykiem dobrze zagra Albariño Pazo de San Mauro, Clamens Justine lub Firriato Grillo.

Zasady dobierania wina do jedzenia nie są sztywne, a wręcz przeciwnie! Należy pamiętać, że często jedno danie składa się z wielu składników, do których pasowałyby różne rodzaje wina. Najlepiej więc dobrać wino do dominującego składnika potrawy. Zawsze jednak miejmy na uwadze własne preferencje smakowe. Warto pamiętać o ogólnych zasadach doboru wina do jedzenia, aby wino współgrało z potrawą. Nie było przez nią zdominowane, jak również nie dominowało potrawy. Jednak jak wyżej wspomnieliśmy nie są to sztywne zasady więc nie bójmy się również eksperymentować.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl