profilwino

Serwis przeznaczony jest dla osób pełnoletnich

Czy masz ukończone 18 lat
i oświadczasz, że jesteś pełnoletni?
TAK NIE
do kasy suma: 0,00 zł
Jakie wino wybrać do sushi?
Jakie wino wybrać do sushi?

Sushi jako sztuka

Sushi to uwielbiany i zdobywający coraz większą popularność w Europie i na całym świecie specjał kuchni japońskiej. Co ciekawe, sushi to tak naprawdę jedynie forma podania dania, więc nie powinno dziwić nas podanie w takiej właśnie formie wołowiny czy kaczki, lecz ogólnie przyjęto, że sushi to doskonale przyprawiony i w sposób charakterystyczny ugotowany ryż, różne odmiany ryby przyrządzone na różnorodne sposoby (najczęściej jednak wciąż na surowo) oraz dodatki takie jak: tykwa, awokado, serek śmietankowy, ogórek, czy jakikolwiek inny składnik, które będzie dopełniał całe danie. Sushi znakomicie sprawdza się zarówno jako danie główne, jak i szybka przekąska. Jest to idealne danie na imprezę, bankiet, czy inną uroczystość. No to jak mamy już wybrane jedzenie to następnie trzeba się zastanowić jaki rodzaj wina wybrać do sushi.

Wino do sushi

Sushi wyróżnia się prostotą składników, ale jednocześnie ich perfekcyjnym doborem i proporcją. Wybór wina do sushi nie jest zadaniem prostym, co więcej łączenie wina z kuchnią japońską wydaje się nie lada wyzwaniem. Mając na uwadze ogólne walory smakowe sushi i ich charakter najlepszym wyborem będą wina jednoszczepowe. Wino do sushi musi wyróżniać się odpowiednią kwasowością i aromatycznością. Ponadto powinno być to wino rześkie z odrobiną słodyczy. Najlepszym wyborem będą więc wina białe oraz różowe.

Dla miłośników różowych win wspaniałym partnerem do sushi będzie wino Clamens Julie, jesto to nasz faworyt oraz najchętniej wybierane wino do sushi.

Świetnie do sushi również sprawdzi się wytrawne, białe wino Pinot Grigio DOC, które posiada doskonały balans kwasowości i słodyczy, a przy tym zachowuje niezbędną rześkość. Niezbędne dodatki

Warto wspomnieć o winie z naszej rodzimej ziemi. Riesling 2018 z Winnicy Wieliczka równie dobrze będzie towarzyszył japońskim potrawom. Dodatkowym atutem jest fakt, że polskie wina tak rzadko pojawiają się na polskich stołach, że warto to zmienić i zabawić się w polsko-japońskie fusion. Co ciekawe, dobry riesling będzie się znakomicie sprawdzał z większością dań, które pojawiają się na polskich talerzach. Jeżeli wolisz jednak klasykę, to w tym miejscu możesz wybrać klasycznego gewürztraminera, zwłaszcza takiego, który wyróżniać się będzie pikantnością. Będzie to nieocenione dopełnienie wasabi.

Wino i sushi – ciągły proces

Do Sushi warto wybierać więc wina ze szczepów takich jak: Chardonnay, Riesling, Syrah, Gewürztraminer, Pinot Noir i wina musujące oraz Champagne. Przy stole znaleźć możemy również Sauvignon Blanc oraz Verdejo, które szczególnie dobrze parują się z przepyszną tempurą i doskonale przygotowanym sashimi. Trzeba pamiętać, że łączenie wina z sushi to ciągły proces, a sama tradycja tego typu pairingu w Europie jest dość młoda i trudno doszukiwać się, póki co jakichkolwiek ścisłych reguł i prawideł. Nic nie stoi na przeszkodzie, by samemu próbować eksperymentować tak, jak robi się to z samą formą sushi. Nikt też nie powiedział, że czerwone wino nie będzie odpowiednie do popularnych rolek.

Jesteś miłośnikiem czerwonego wina? Spróbuj sushi np. z kaczką, czy marynowaną wołowiną – ten smak i to połączenie Cię zaskoczy.

Sushi a zdrowa dieta

Warto na końcu wspomnieć, że tak samo, jak i wino, tak i sushi jest bardzo zdrowe. Wiadomo, że zdrowe odżywianie jest ważne i stanowi główny punkt dobrego samopoczucia. Warto dorzucić do tego również ruch, dzięki czemu można zachować smukłą sylwetkę i dobrą formę. Sushi jest dietetyczne i nie pozwoli zepsuć ciężkich starań na siłowni, czy podczas innego rodzaju treningu. Nie bez powodu trudno znaleźć Japończyka, który zmagałby się z problemem nadwagi. Sushi wyróżnia się niską kalorycznością oraz niską zawartością tłuszczu, jak i węglowodanów. Posiada ono także wysokie wartości odżywcze, które są niezwykle istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dodatkowo kwasy tłuszczowe obecne w rybach przeciwdziałają różnorodnym chorobom m.in. wylewowi, czy zawałowi serca. Ponadto aminokwasy wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu oraz uniemożliwiają rozwinięcie się miażdżycy. Z kolei główny i w większości przypadków nieodzowny element sushi, czyli ryż oddziałuje pozytywnie na regulację poziomu insuliny i przyczynia się do powolnego poziomu cukru, dzięki czemu uczucie sytości znacznie się wydłuża, co jest pożądanym efektem. Nie pozostaje więc nic innego, jak cieszyć się sushi, które jest doskonałym uzupełnieniem codziennej diety w towarzystwie wyśmienitego wina.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl