profilwino

Serwis przeznaczony jest dla osób pełnoletnich

Czy masz ukończone 18 lat
i oświadczasz, że jesteś pełnoletni?
TAK NIE
do kasy suma: 0,00 zł
Jakie wino wybrać do wołowiny?
Jakie wino wybrać do wołowiny?

Szlachetne duety wina i wołowiny

Na początek

Wino i jedzenie to nierozłączna para. Dobrze zestawione odkryją przed nami wyjątkowe doznania. Wino wpływa na odbiór smaku potrawy w wielu płaszczyznach. Wzbogaca jej charakter, podkreśla smak i wyciąga z niej to co co najlepsze. Dlatego tak ważne jest odpowiednio dobrane wino. Najlepszy wyborem do wołowiny będzie wino czerwone.

Złote połączenie: Wino i Stek!

Czerwone wino stanowi doskonałe połączenie ze stekiem. Najlepiej żeby było to wino dobrze zbudowane, z mocnym charakterem oraz z dobrze wyczuwalnymi garbnikami, ponieważ garbniki lubią się z proteinami i tłuszczem. Świetnie sprawdzą się szczepy Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Sangiovese oraz Shiraz. My polecamy do steka Cabernet DOC Lison Pramaggiore – wino, do którego nie dodano siarczynów, przez co prezentuje pełne bogactwo smaku. Równie dobrym wyborem będzie Belezos Crianza 2016 Rioja. Podsumowując najlepszym wyborem do steków będzie wino czerwone, wytrawne ze zdecydowanym smakiem, który zdoła towarzyszyć wymagającej wołowinie. Pamiętajmy również, że największym błędem, jaki można popełnić, jest podanie do steku wina musującego lub słodkiego. Zaburza ono zupełnie koncepcję smaku i cały odbiór mięsa.

Wołowina w różnym wydaniu

Skoro temat steków mamy już za sobą, zastanówmy się teraz jakie wino podać do wszystkich innych sposobów przygotowania wołowiny. Nadal dobrze będzie pozostać przy tej samej zasadzie – jak wołowina to wino czerwone, wytrawne. Tylko co dalej? Do duszonej wołowiny, w gęstym sosie pewnym wyborem będzie wino aromatyczne, gęste i stonowane. Zależy nam na tym, by trunek miał wyrazisty, mocny smak, który uzupełni smak mięsa. Stawiamy na mocny smak – im bardziej doprawione danie, tym wyrazistsze wino będziemy chcieli podać do jego towarzystwa. Tak samo radzimy wybrać w przypadku gulaszy. Lepiej nie stosować do nich trunku, który będzie miał owocowy posmak, gdyż łatwo wtedy stworzyć dysonans smaków. Tutaj wspaniałym wyborem będzie Barolo z winnicy Aresca lub Chianti Chianti Colli Fiorentini D.O.C.G. z ekologicznej winnicy La Spinosa.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl