profilwino

Serwis przeznaczony jest dla osób pełnoletnich

Czy masz ukończone 18 lat
i oświadczasz, że jesteś pełnoletni?
TAK NIE
do kasy suma: 0,00 zł
Najlepsze wino do makaronu
Najlepsze wino do makaronu

Makaron oraz wszelkiego rodzaju dania z jego wykorzystaniem są przede wszystkim kojarzone z kuchnią włoską, która uznawana jest przez wielu za jedną z najlepszych na świecie. Jeżeli chcemy, aby makarony smakowały zdecydowanie lepiej, to podajmy je w towarzystwie odpowiednio wyselekcjonowanego wina. Podawanie wina w trakcie spożywania posiłku bardzo korzystnie wpływa na proces trawienia, ale też zapewnia dodatkowe doznania smakowe. Jakie wino do makaronu wybrać? Warto się zastanowić nad odpowiedzią na to z pozoru proste pytanie. Właśnie w tym miejscu poruszymy tę kwestię i rozwiejemy jednocześnie wszelkie wątpliwości, aby każdy mógł zyskać zdecydowanie większą pewność siebie podczas zapoznawania się z ofertą sklepów oferujących nabycie win z różnych zakątków świata.

Na początek

Tak jak na wstępie wspomnieliśmy dania, w których głównym składnikiem jest makaron kojarzą się z kuchnią włoską, dlatego też bardzo dobrze pasują do nich włoskie wina. Podczas poszukiwania odpowiedniego wina do naszej potrawy to nie rodzaj rodzaj/kształt makaronu ma znaczenie, a sos i dodatki, których użyjemy do przyrządzenia potrawy. Z tego powodu wyróżniliśmy trzy rodzaje dań na bazie makaronów:

  • Makarony z sosem pomidorowym (czerwonym)
  • Makarony z sosem śmietanowym (białym)
  • Makarony z warzywami i ziołami
  • Makarony z grzybami lub sosem z dziczyzną

Makarony z sosem pomidorowym (czerwonym)

Makaron z sosem pomidorowym to jedna z najchętniej wybieranych opcji.

Ta prosta a zarazem wspaniała odsłona dobrze sprawdzi się w towarzystwie czerwonych win ze szczepu Sangiovese, Barbera, Nero d’Avola lub Tempranillo. Można również spróbować połączenia z białym winem ze szczepu Pinot Grigio lub Albariño.

 

W przypadku sosu pomidorowego z dodatkiem mięsa (kiełbasek, pulpetów) poza wyżej wymienionymi winami możemy zdecydować się na Primitivo lub Ripasso.

 

Profil Wino poleca:

 

Makaron z sosem śmietanowym (białym)

Dania makaronowe podawane z sosami białymi bardzo dobrze współgrają z winami o tym samym kolorze. Jednym z najpopularniejszych posiłków rodem z Włoch, do przygotowania którego wykorzystuje się sos na bazie śmietany, jest oczywiście spaghetti carbonara. Do tego typu dań dobrą opcją będą wina ze szczepu: Garganega, Chardonnay, Sauvignon Blanc lub Pinot Grigio.

 

Profil Wino poleca:

 

Makarony z warzywami i ziołami

Produkty wykorzystywane do przyrządzenia na przykład pesto (orzeszki pinii, parmezan, czosnek, oliwa i bazylia) są na tyle intensywne pod względem aromatu, że dobór wina do wykonanego z nich sosu wymaga większego rozeznania. Jakie wino do pesto zatem wybrać? Tutaj odpowiednim wyborem będzie postawienie na wino ze szczepów Sauvignon Blanc, Cortese di Gavi, Viura lub Vermentino.

 

Profil Wino poleca:

  • Spinola Gavi DOCG - harmonijne i dobrze zrównoważone. Bukiet oczarowuje lekkością, a smak charakteryzuje się przyjemną świeżością. Wino z ekologicznej i biodynamicznej winnicy, którą chętnie odwiedza książę Karol. Posiada certyfikat dla WEGAN.
    (https://www.profilwino.pl/pl/p/Wino-Spinola-Gavi-DOCG/735)
  • Belezos Blanco 2016 Rioja - wino z  prestiżowej winnicy Belezos położonej w hiszpańskim regione Rioja. Roczna produkcja wynosi tylko 5 tysięcy butelek. Wino zachwyca aromatami owoców tropikalnych z subtelną nutą cynamonu. Podniebienie pieści zrównoważoną kwasowością i bardzo dobrym zakończeniem.
    (https://www.profilwino.pl/pl/p/Wino-Belezos-Blanco-2016-Rioja/904)

  • Belezos Blanco 2016 Rioja - wino z  prestiżowej winnicy Belezos położonej w hiszpańskim regione Rioja. Roczna produkcja wynosi tylko 5 tysięcy butelek. Wino zachwyca aromatami owoców tropikalnych z subtelną nutą cynamonu. Podniebienie pieści zrównoważoną kwasowością i bardzo dobrym zakończeniem.
    (https://www.profilwino.pl/pl/p/Wino-Belezos-Blanco-2016-Rioja/904)

 

Makarony z grzybami/truflami lub sosem z dziczyzną

Pozwoliliśmy sobie tutaj połączyć te dwa sposoby na przyrządzenie makaronu ze względu na bardzo podobne wine, które możemy podać do tego rodzaju dań. Zarówno do makaronu z grzybami jak i z sosem z dziczyzną możemy zaserwować wina ze szczepu: Nebbiolo, Pinot Noir lub Tempranillo. Jeżeli zdecydujemy się na Nebbiolo to postawmy na Barolo lub Barbaresco. Natomiast w przypadku Tempranillo możemy spróbować z dojrzałym Ribera Del Duero lub Rioją Gran Reserva.

Profil Wino poleca:

  • Aresca Barolo D.O.C.G. 2015 - Pełny i złożony aromat z nutami fiołków i przypraw. W smaku bogate, z delikatnymi taninami i akcentami czerwonych dojrzałych owoców, tytoniu i wanilii.
    (https://www.profilwino.pl/pl/p/Aresca-Barolo-D.O.C.G.-2015/1016)
  • Conde de San Cristóbal 2015 - Prawdziwie purpurowe i lśniące. Aromat niezwykle intensywny i bogaty w zapach czerwonych owoców ze słodkimi przyprawami wanilii i lukrecji. W smaku potężne z wyczuwalnymi dojrzałymi owocami. Bardzo dobrze zrównoważone, świeże i aksamitne. W końcówce pojawiają się taniny i długi elegancki posmak.
    (https://www.profilwino.pl/pl/p/Conde-de-San-Cristobal-2015/1088)
  • Belezos Gran Reserva 2010 Rioja - złoty medalista magazynu Decanter! Roczna produkcja wynosi tylko 3 tys. butelek.Wytwarzane z owoców 45 letnich winorośli, tylko z wyjątkowych roczników. Uwydatnia się rubinową czerwienią z refleksami jasnej czerwonej cegły. Ujmuje aromatami przypraw, skóry i kandyzowanych owoców. Aksamitne i harmonijne na podniebieniu ze wspaniałą strukturą.
    (https://www.profilwino.pl/pl/p/Wino-Gran-Reserva-Rioja-2010-Belezos/899)

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl