profilwino

Serwis przeznaczony jest dla osób pełnoletnich

Czy masz ukończone 18 lat
i oświadczasz, że jesteś pełnoletni?
TAK NIE
do kasy suma: 0,00 zł
Siarczyny w winie - dobro czy zło?
Siarczyny w winie - dobro czy zło?

Sięgając po wino na półce sklepowej i czytając jego etykietę bardzo często można się spotkać z groźnym napisem 'zawiera siarczyny', które niejednokrotnie sprawia, że automatycznie odstawiamy butelkę na półkę i sięgamy po kolejną. Często kolejna i jeszcze trzy następne butelki również zawierają tę informację. Zaczynasz się zastanawiać, czy naprawdę nie można kupić wina bez dodatku siarczynów? Czy siarczyny są szkodliwe? Rozwiewamy wątpliwości!

Czy każde wino zawiera siarczyny?

W każdym winie znajdują się siarczyny. Jest to naturalny produkt uboczny produkcji wina i innej żywności. Siarczyny pozwalają na dłuższe zachowanie przez żywność świeżości oraz m.in. poprawiają kolor win czerwonych. Co innego naturalny produkt uboczny, a co innego celowe dodawanie siarczynów do wina. Ta druga praktyka ma zwykle miejsce w przypadku, gdy wino ma być bardzo długo zdatne do spożycia oraz/lub gdy winnica nie ma dostępu do idealnych warunków. Ponadto siarczyny przeciwdziałają kwaśnieniu i utlenianiu.

Siarczyny a siarczany

Siarczyny to nie to samo co siarczany. O ile pierwsze nie są szkodliwe, a ich szkodliwość praktycznie nie ma miejsca, o tyle drugie, czyli siarczany mogą mieć znaczny wpływ na zdrowie. Siarczany to nic innego jak związki siarki, które po pierwsze nie są bezpieczne do spożycia przez ludzi, a po drugie mogą mieć nawet znamiona silnego detergentu. Siarczany nigdy nie występują w winie, czasem wykorzystywane są do produkcji piwa, jednak do produkcji trunku z winogron nigdy nie są stosowane. Jest to typowe przejęzyczenie, gdyż w winie występują siarczyny, a nie siarczany.

Siarkowanie wina

Siarkowanie to nic innego jak proces dodawania siarki do winogron, moszczu lub samego wina. Siarka ma właściwości antyseptyczne, czyli m.in. spowalnia działanie drożdży oraz bakterii. Dodatkowo siarka hamuje pochłanianie tlenu przez wino i powstrzymuje enzymy utleniające. Siarka też znakomicie pomaga wydobyć ze skórek winogron tak ważnych dla klasy i rodzaju wina barwników, tanin i aromatów. Ponadto dzięki siarce można przerwać w wybranym momencie fermentację alkoholową, a podczas winobrania zapobiec przedwczesnej fermentacji, dzięki unieszkodliwieniu bakterii octowych.

Siarczyny w winie – czy to bezpieczne?

Jak już zostało wspomniane siarczyny to naturalny produkt uboczny procesu fermentacji. Dwutlenek siarki powstaje w niewielkiej ilości jako produkt przemiany materii drożdży. Ilość wytwarzanych podczas fermentacji siarczynów zależna jest od jakości winogron, gatunku drożdży, czasu, w jakim zachodził proces oraz temperatury. Warto zwrócić jednak uwagę, że wina, do których nie dodano siarczynów, ale naturalna ich zawartość przekracza 10 mg/l również opatrzone będą napisem 'zawiera siarczyny'.

Dawne tradycje

Jeszcze do niedawna wina były produkowane prostymi metodami, przez co siarka była o wiele bardziej wyczuwalna w smaku i często potrafiła zdominować cały trunek. Było i jest to szczególnie wyczuwalne w tańszych winach. Zapewne jest to główny powód, dla którego do dziś na zdanie 'siarczyny w winie' się krzywimy. To jednak nieco mylne wrażenie! Sam proces produkcji wina został udoskonalony i wzbogacony o nowoczesne, innowacyjne rozwiązania, dzięki którym istnieje możliwość dodania praktycznie niewyczuwalnej ilości siarki do wina. Nie zmienia to faktu, że jednak wyprodukowanie wina bez dodatku siarczynów to cel niejednej winiarnii.

Najwyższa jakość – wielkie wyzwanie

Wyprodukowanie wina bez żadnego dodatku siarczynów nie jest proste i jest to wyzwanie dla niejednej winnicy, która pragnie mieć takie wino w swojej ofercie. Potrzebne jest wieloletnie doświadczenie w branży oraz doskonała znajomość posiadanego produktu. W przypadku niepowodzenia można się narazić na spore straty, zwłaszcza finansowe, na które małe winnice nie mogą sobie pozwolić. Źle użyte siarczyny w winie mogą spowodować znaczne spowolnienie rozwoju aromatów oraz przykry i nieprzyjemny posmak. Co ciekawe, wina bez dodatku siarczynów pozwalają uniknąć bólu głowy.

Wina bez dodatku siarczynów

Jak widzisz informacja na etykiecie 'zawiera siarczyny' nie powinna budzić w Tobie niepokoju, gdyż często nie jest to w żadnym stopniu związane z procesami poza naturalnymi. Warto jednak wybierać te wina, w których występują one naturalnie i w niewielkiej ilości (z etykietą 'bez siarczynów', 'bez dodatku siarczynów'). Wina te najczęściej zostały wytworzone w najlepszych warunkach lub do ich produkcji wykorzystano charakterystycznej odmiany winogron. W naszej ofecie pod zakładką 'Wina bez siarczynów' znajdziesz doskonale wyselekcjonowane wina. Tego typu wino spotykane jest dość rzadko, przez co bywa bardziej cenione przez największych koneserów trunku. Jesteś miłośnikiem wina? Uważasz się za konesera? Gorąco polecamy szczególnie Wino La Pieve Essentia Maremma Toscana, Wino Titouan Gavi DOCG czy wszystkie wina z winnicy Le Carline.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
testy
Sklep internetowy od home.pl