profilwino

Serwis przeznaczony jest dla osób pełnoletnich

Czy masz ukończone 18 lat
i oświadczasz, że jesteś pełnoletni?
TAK NIE
do kasy suma: 0,00 zł
Wino do ryby - czyli o idealnym połączeniu
Wino do ryby - czyli o idealnym połączeniu

Polacy nie są narodem, w którym głęboko zakorzeniona jest kultura jedzenia ryb i picia wina. Od zarania dziejów na królewskich i książęcych dworach częściej pojawiała się dziczyzna i miód pitny niż dorsz i wytrawne wino. Wszystko się jednak zmienia. Dziś Polacy chętnie sięgają po ryby i coraz większą wagę przywiązują także do podawania właściwych trunków. Zastanawiasz się, jakie wino podać do ryby? Przeczytaj ten krótki poradnik i bądź sommelierem w swoim domu!

Wino – czerwone, czy białe?

Utarło się, że do ryb podawać winno się białe wino. Na 10 zapytanych osób, jakie wino podaliby do karpia, łososia, czy tuńczyka przeważająca większość z nich odpowiedziałaby, że białe. Nic jednak bardziej mylnego! Oczywiście wiadome jest, że z reguły do białego mięsa podaje się białe wino, a do czerwonego – wino czerwone. Ryba to przecież także mięso, choć często można spotkać się z sytuacją, że jest proponowana osobom, które mięsa nie jedzą. To jednak zwykłe niedopowiedzenie. Idąc za powyższą myślą do tuńczyka możemy podać czerwone wino, a do polędwicy z dorsza – białe.

Wino – wytrawne, czy słodkie?

O ile w przypadku rodzaju wina można pozwolić sobie na pewną swobodę w zależności, o tyle, jeżeli chodzi o smak to tu nie ma żadnych wyjątków. Do ryby zawsze podawane jest wytrawne lub półwytrawne wino. Zaserwowanie słodkiego lub półsłodkiego wina wraz z rybą nie tylko będzie faux-pas, ale zwyczajnie całe danie będzie przez to niesmaczne oraz dość długo będzie ciążyło na żołądku. Lubisz tylko słodkie wina? Wytrawne uważasz za gorzkie, cierpkie i kwaśne? W takim przypadku lepiej do ryby zaserwować wodę lub inny napój bezalkoholowy i w ogóle zrezygnować z wina. Specjalnie polecamy wina bez siarczanów, które bardzo pozytywnie działają na zdrowie.

Wino a gatunek ryb

Spore znaczenie w trakcie serwowania wina do ryby ma sam gatunek ryby oraz sposób jej przyrządzania. Inne wina będą lepiej komponowały się z tłustymi rybami, a inne z delikatnymi. Zupełnie inne wino powinno zostać podane do ryby smażonej, a inne do ryby przyrządzonej na parze. Są przecież jeszcze ryby wędzone, które też zasługują na odpowiednią oprawę. Najprostsza zasada brzmi, że do ryb tłustych i pełnych smaku odpowiednie będzie ciężkie, białe wino, które leżakowało w beczkach np. biały Burgund, natomiast do delikatnych ryb duszonych lub gotowanych dużo lepiej sprawdzi się białe, lżejsze wino półwytrawne. Do ryby pieczonej świetnie będzie pasować wino obłe i krągłe jak np. chardonnay. Zastanawiasz się, jakie wino będzie idealne do najpopularniejszych ryb, jak łosoś? Nie wiesz, co zaserwować do wigilijnego karpia? Rozwiej swoje wątpliwości!

Wino do łososia

Łosoś to jedna z najpopularniejszych ryb na polskich stołach. Dostęp do niej jest łatwy. Nadal ryba ta jest traktowana jako dobro luksusowe, które kojarzy się z wykwintną kolacją. Jest to jedno z najlepszych dań na romantyczną kolację we dwoje lub rodzinny obiad. Uroczystości wymagają idealnej oprawy, dlatego też właśnie w przypadku łososia sporo uwagi poświęca się na wybór doskonałego wina, które znakomicie podkreśli danie. Łosoś to bogata i tłusta ryba, dlatego też idealnie pasować będzie pełne, białe wino m.in. beczkowe. Warto wymienić tu np. Wino Belezos Blanco 2016 Rioja. Do łososia sprawdzi się także doskonale wino czerwone. W tym przypadku warto wybrać te lżejsze, mniej taniczne, które nie zdominują smaku potrawy np. Pinot Noir lub Lambrusco. Oczywiście wszystkie podawane wina do łososia powinny być wytrawne lub półwytrawne.

Łosoś wędzony

Do łososia wędzonego rewelacyjnym pomysłem będzie podanie różowego lub białego wina musującego bądź szampana. Będzie to zaskakujące połączenie, ale Twoi goście je pokochają. Wina te świetnie sprawdzą się także do sałatek, których najcięższym składnikiem będzie właśnie łosoś wędzony.

Łosoś i kuchnia azjatycka

Łosoś często serwowany jest w stylu azjatyckim. Sos i wykorzystanie do przyrządzania potrawy przyprawy również mają spory wpływ na wybór odpowiedniego wina. Do łososia teriyaki najlepsze będzie białe, bardzo aromatyczne wino, jak Gewurztraminer, czy Riesling. Na koniec warto wspomnieć także o sushi, które cieszy się coraz większą popularnością w Polsce i najczęściej jest właśnie z łososiem surowym, pieczonym lub w tempurze. Do sushi najlepiej wybrać lekkie, białe wino wytrawne, które podkreśli świeżość dania i nada rześkości.

Wino do karpia

Wigilia to czas, który spędza się z rodziną i na który czeka się cały rok. Warto w ten jeden dzień zapomnieć o rzeczach nieistotnych i cieszyć się czasem z rodziną. Główną potrawą na każdym wigilijnym stole jest karp. Coraz częściej podczas Wigilii pojawia się także wino, które rewelacyjnie podkreśla uroczysty charakter kolacji oraz dopełnia dania. Jakie podać wino do karpia? Wigilia według tradycji to postna kolacja, dlatego też serwowane wino również powinno odznaczać się niezbyt dużą zawartością alkoholu. Do smażonego karpia, który z natury jest tłustą, pyszną rybą, fantastycznie sprawdzi się białe, wytrawne wino pełne aromatów cytrusowych oraz sporej kwasowości. Dodatkowo wybierając się na wigilijną kolację w dobrym tonie jest podarowanie gospodarzom prezentu. Warto wejść w zakładkę 'Wina na prezent', gdzie znajdują się starannie wyselekcjonowane butelki, które zachwycą każdego amatora win.

Jak widzisz wybór wina do ryby nie jest tak trudny, jakby się mogło wydawać. Szeroka oferta dostępnych rodzajów win dodatkowo ułatwia rozwiązanie tego problemu. Dodatkowo należy pamiętać, że głównie chodzi o radość i przyjemność z jedzenia i picia. Jeżeli jakieś wino Ci nie odpowiada, mimo iż teoretycznie pasuje do danej ryby, to po prostu nie należy go pić.

Na koniec przygotowaliśmy krótką ściągawkę, którą warto zapamiętać:

  • Białe, ciężkie wino wytrawne np. beczkowe do ryby tłustej i wyrazistej, jak łosoś, czy karp oraz smażonej.
  • Czerwone wino wytrawne do tuńczyka.
  • Wino różowe wytrawne lub białe z lekką goryczką do ryby grillowanej, która podawana jest także z oliwą.
  • Wino o wysokim stopniu kwasowości do ryb skropionych obficie cytryną.
  • Lekkie, rześkie wino wytrawne lub półwytrawne do ryby delikatnej, jak dorada, czy pstrąg oraz gotowanej lub przyrządzonej na parze.
  • Białe lub różowe wino musujące wytrawne, lub półwytrawne do wędzonego łososia i innych ryb wędzonych.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
testy
Sklep internetowy od home.pl