Wszystko o Prosecco - baza wiedzy

Wino Prosecco/Glera - baza wiedzy

Prosecco to od pewnego czasu najmodniejszy z trunków podawanych na towarzyskich spotkaniach. Jest bardzo lubiany zarówno przez kobiety jak i mężczyzn. Można śmiało powiedzieć, iż jest idealnym partnerem spotkań towarzyskich. Co sprawia, że włoskie wino tak często trafia do polskich domów? Jak je podawać, by rozkoszować się jego orzeźwiającym smakiem?

Co to jest prosecco?

To włoskie, niepowtarzalne, musujące białe wino o zawartości alkoholu 12,5%. Ma delikatny smak, nie kosztuje dużo i dla wielu smakoszy stało się alternatywą drogiego, francuskiego szampana. Nazwa prosecco pochodzi od szczepu białych winogron, które znane są także jako Glera. Wino to produkowane jest tylko w niektórych regionach północno-wschodnich Włoch, a nazwa jest chroniona i nie może być wykorzystywana w przypadku win niepochodzących z regionów Veneto i Friuli Venezia Giulia (Prosecco DOC). Wyjątkowym statusem DOCG cieszy się prosecco wytwarzane w regionach Conegliano Valdobbiadene oraz Asolo. Wina z tej apelacji, oznaczane jako Prosecco Superiore DOCG, uważane są za najbardziej prestiżowe.

Prosecco kontra szampan

Wielu smakoszy win uważa, że włoskie prosecco jest sporą konkurencją dla drogich szampanów z Francji, zwłaszcza że jest sporo tańsze od szlachetnego odpowiednika. Butelka dobrego prosecco kosztuje już około 50 zł, a dobry szampan trzy razy więcej. Prosecco ekologiczne oraz z apelacji DOCG to koszt około 60-70 zł. Prosecco jest bardziej delikatne, ma charakterystyczny owocowy aromat, ale mniejszą trwałość niż klasyczny szampan ( szampana proszę nie mylić z innymi winami musującymi). W nutach prosecco odnaleźć można smak gruszki, jabłka oraz owoców cytrusów. W niektórych rodzajach pojawiają się wyraźne nuty kwiatowe albo owocowych słodyczy. Klasyczne prosecco jest lekko kwaskowate, poza wersją „brut”, która jest mocno wytrawna i ma delikatnie gorzkawy posmak. Wino extra-dry smakuje jak świeże owoce i połączy zwolenników wina wytrawnego i półsłodkiego. Warto wiedzieć, że wino musujące nalewane “z kija” i często nazywane przez sprzedawców winem “prosecco”, faktycznie nim nie jest. Prosecco można kupić tylko w butelce, a to rozlewane z beczki to wino z Vento. Może smakować podobnie, ale nie jest oryginalnym prosecco.

Jak wygląda produkcja prosecco?

Winogrona na prosecco zbiera się dosyć wcześnie, kiedy jeszcze owoce są lekko kwaśne. Cały proces zbierania winogron odbywa się ręcznie. Z owoców uzyskuje się moszcz, a następnie dodaje do nich drożdże. W ten sposób w kolejne 8-10 dni zachodzi pierwotna fermentacja. Produkcja wina odbywa się metodą Charmata, to oznacza, że wtórna fermentacja ma miejsce w zamkniętych hermetycznie zbiornikach pod ciśnieniem. Tylko taki proces powoduje, że smak, aromat, konsystencja, a także ilość i jakość bąbelków będą idealne. Gotowe wino rozlewane jest do butelek i sprzedawane. To inaczej niż w przypadku szampana, kiedy wtórna fermentacja odbywa się butelkach.

Rodzaje win prosecco

Poszczególne rodzaje win różnią się od siebie w zależności od tego, ile mają zawartości dwutlenku węgla. Najpopularniejszy rodzaj to spumante, czyli wino musujące, następnie frizzante, czyli perliste, półmusujące i tranquillo, stołowe, które nie zawiera dwutlenku węgla. Uważane jest za spokojne, ale bardzo rzadko jest produkowane i właściwie nie do kupienia poza Włochami. To, co wyróżnia prosecco to jego zawsze biały kolor. Różowe prosecco jest zawsze wynikiem pomieszania prawdziwego prosecco z czerwonym szczepem Roboso.

Prosecco spumante i frizzante dostępne są w różnych wersjach, w zależności od tego, ile mają cukru. Prosecco brut o zawartości poniżej 12 gramów cukru w litrze wina. Jest lekko cytrusowe i należy podawać je w temperaturze 7-9 stopni Celsjusza. To znakomity dodatek do dań rybnych, warzywnych, wędlin i wytrawnych przekąsek. Najpopularniejsze prosecco extra dry to wino o zawartości od 12 do 17 gramów cukru w litrze, które podaje się w temperaturze 8-10 stopni Celsjusza. Ten rodzaj prosecco warto wybierać jako dodatek do zup, owoców morza, mięsa i do serów. Prosecco dry zawiera od 17 do 32 gramów cukru w litrze. Jest rzadziej produkowane niż inne rodzaje, lekko pikantne w smaku, ale delikatne i świetnie sprawdza się jako dodatek do owoców, dań ostrych i ciast. Podaje się je w temperaturze 7-8 stopni Celsjusza.

Wartość odżywcze i zdrowotne wina Prosecco

Prosecco jest jednym z najmniej kalorycznych win, bo w 100 gramach znajduje się tylko 75 kcal. Jak wiele win, prosecco może mieć korzystny wpływ na zdrowie. Picie wina z winogron obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega zakrzepom, obniża ciśnienie krwi, może poprawiać pamięć. Kieliszek dobrej jakości wina może być też źródłem minerałów, takich jak potas, wapń, magnez, siarka, fosfor i lit, dlatego też ma właściwości oczyszczające i przeciwzapalne. Wino uważane jest za produkt pomagający w walce z demencją, ale także obniżający ryzyko pojawienia się nowotworów. Picie wina zmniejsza niebezpieczeństwo zachorowania na cukrzycę o 13 procent, poprawia stan skóry oraz zwiększa libido. Oczywiście, jak w przypadku każdego alkoholu, picie go w nadmiarze jest szkodliwe.

Z czym podawać prosecco?

Prosecco jest winem bardzo wszechstronnym, więc dla osób, które nie bardzo orientują się, które wino podaje się do konkretnego dania. Mogą one wybrnąć z kłopotu, podając właśnie takie. We Włoszech bowiem pija się je przed jedzeniem i do dań głównych. Owocowy smak i aromat świetnie komponuje się ze słonymi przekąskami, typowymi daniami kuchni śródziemnomorskiej: z makaronem, owocami morza czy z drobiem, daniami warzywnymi, wieprzowymi, rybnymi, z serami, zwłaszcza kremowymi, ale także z tofu. Bez obaw można prosecco łączyć z kuchnią tajską, wietnamską, z pikantnym curry, jednak idealne połączenie stanowi prosecco extra-dry i włoska szynka z melonem. Wiele osób łączy ten trunek z truskawkami, owocowymi galaretkami, a nawet słodkimi wypiekami. Ciekawostką może być też informacja, że wino to pija się także jako dodatek do śledzia. Prosecco z dodatkiem soków owocowych, zwłaszcza z brzoskwini, jest też znaną formą Bellini, popularnego, idealnego na chłodne dni koktajlu.

Na pewno jednak wino to należy przechowywać w lodówce, serwować w wysokich i smukłych kieliszkach, podobnych do tych, w których podaje się klasycznego szampana.

Ile kosztuje prosecco?

Cena prosecco zaczyna się już od 40-50 zł za dużą butelkę dobrej jakości trunku DOC Selezione Raphael Dal Bo i Prosecco DOC La Vita È Bella Raphael Dal Bo. To o wiele mniej, niż trzeba zapłacić za butelkę szampana. Dlatego też prosecco jest świetnym napojem na spotkania towarzyskie, nieformalne kolacje oraz znakomicie sprawdza się jako prezent. Wina mogą być pakowane w specjalne prezentowe zestawy, dzięki czemu wyglądają fantastycznie i zdecydowanie warto podarować je wyjątkowej osobie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl