profilwino

Serwis przeznaczony jest dla osób pełnoletnich

Czy masz ukończone 18 lat
i oświadczasz, że jesteś pełnoletni?
TAK NIE
do kasy suma: 0,00 zł
Wszystko o szampanie
Wszystko o szampanie

Szampan jest bez wątpienia najbardziej znanym winem na całym świecie, jedynym w swoim rodzaju, uznawanym za szczególnie luksusowe. Jego obecność uznawana jest przez wielu za obowiązkową podczas wznoszenia toastów. Nie sposób wyobrazić sobie świętowania nadejścia Nowego Roku bez lampki wypełnionej tym szczególnym trunkiem. To właśnie to wino towarzyszy wszystkim najdonioślejszym chwilom. Za jego pomocą „chrzczone” bywają statki morskie oraz nowe mieszkania. 

 

Nie wszyscy jednak wiedzą, jakie rodzaje szampanów wyróżniamy i czym w zasadzie jest interesujący nas trunek. Na pewno warto więc pochylić się nad tym zagadnieniem, by wiedzieć, czy alkohol oferowany zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i internetowych rzeczywiście jest tym o czym myślimy.

 

Warto wiedzieć

Na samym wstępie rozważań na temat tego, czym jest szampan, ile ma procent i jakie jego rodzaje wyróżniamy, należy podkreślić, że terminem tym w pewnych kręgach zwykło się określać dosłownie każde wino musujące. Jest to jednak bardzo duży błąd

Szampanem możemy nazwać wino, które powstało w Szampanii. Region ten, znajdujący się w północno-wschodniej części Francji, słynie z produkcji opisywanego alkoholu, a wszystkie pozostałe wina musujące stanowią jedynie artykuły przypominające go pod pewnymi względami.

Najprościej można powiedzieć, że każdy szampan jest winem musującym, ale nie każde wino musujące jest szampanem!

Jak powstaje prawdziwy szampan?

Szampan produkowany jest metodą szampańską (méthode champenoise), zwaną również tradycyjną (méthode traditionnelle), która polega na podwójnej fermentacji (tej samej metody stosuje się do produkcji hiszpańskiej Cavy). Pierwsza fermentacja odbywa się w kadziach (tak jak w przypadku win niemusujących), natomiast druga zachodzi już w zamkniętej butelce i jej efektem jest wytworzenie się bąbelków. Szampan tak jak wspominaliśmy to wino musujące, które jest produkowane wyłącznie w Szampanii ze szczepów Chardonnay, Pinot Meunier, Pinot Noir (dopuszczone jest również kilka innych szczepów jednak są one rzadkością). Ciekawostką jest, że produkcja szampanów jest ściśle określona francuskim prawem oraz objęta kontrolą przez komisję CIVC.

 

Etapy produkcji szampana?

Pierwszym etapem, który rozpoczyna proces powstawania szampana są ręczne zbiory winogron. Przepisy pozwalają tylko na tę formę zbiorów dzięki czemu wybierane są owoce najlepsze z najlepszych. Następnym krokiem jest tłoczenie zebranych wcześniej owoców. Po wytłoczeniu soku z owoców następuje pierwsza fermentacja w kadziach (każdy szczep osobno). Po zakończeniu pierwszej fermentacji przechodzimy do bardzo ciekawego etapu, który nazywa się Assemblage a oznacza to mieszanie szczepów. Gotowa mieszanka rozlewana jest następnie do butelek, do których dodaje się tzw. liqueur de tirage zawierający drożdże i cukier. W butelkach następuje druga fermentacja, w której drożdże przetwarzają cukier w alkohol i dwutlenek węgla, który uwzięziony w butelce, rozpuszcza się w winie i tak powstają bąbelki! Następny etap wymaga cierpliwości. Po zakończeniu drugiej fermentacji osad z martwych drożdży odżywia wino. W celu uzyskania apelacji AOC Champagne, szampan musi leżakować na osadzie co najmniej 15 miesięcy (najczęściej jednak dojrzewa 3 lata lub więcej). Podczas leżakowania butelki są stopniowo obracane w celu zgromadzenia się osadu przy korku ten etap nazywa się Remuage. Następnie szyjki zamraża się, aby usunąć cały osad i uzyskać klarowne wino. Ostatnim etapem jest już korkowanie oraz przyklejenie etykiety na butelkę.

Czym różnią się poszczególne rodzaje szampana?

Większość z szampanów są winami nierocznikowymi (oznaczone non vintage / NV), czyli stanowiącymi mieszanki win z różnych roczników. Uzyskiwanie tego rodzaju win ma na celu przede wszystkim zachowanie doskonale znanych już smaków. Osoby poszukujące jednak nowych doznań na pewno zainteresują się szampanami rocznikowymi (millésimé), który są zazwyczaj droższe od nierocznikowych, ale też z drugiej strony zapewniają unikalny charakter alkoholu pochodzącego z określonego rocznika.

Szampan Blanc de blancs (biały z białych) jest robiony wyłącznie z białych winogron dopuszczonych przepisami apelacyjnymi, czyli z chardonnay, natomiast Blanc de noirs (biały z czarnych) powstaje z ciemnych odmian pinot noir i pinot meunier. Jak sama nazwa wskazuje, blanc de noirs ma zawsze jasną barwę. 

Wytrawny, a może półwytrawny?

Stopień dosage znajdziemy na etykiecie. Jednak tak jak w przypadku prosecco oznaczenie może wydawać się mylące. 

 

Poniżej rozpisaliśmy jak to dokładnie wygląda:

 

brut nature, brut sauvage, brut zéro, non dosé – bardzo wytrawne, do szampanów z tym oznaczeniem nie dodaje się w ogóle cukru

extra-brut – wytrawne (do 6 g/l cukru)

brut – wytrawne (6–12 g/l)

extra-sec / extra-dry – półwytrawne (12–17 g/l)

sec / dry – półsłodkie (17–32 g/l)

demi-sec – półsłodkie (32–50 g/l)

doux – słodkie (>50 g/l)

 

Szampany polecane przez Profil Wino

  • Champagne De Saint Gall Le Demi-Sec - Prawdziwa rozkosz, wyrafinowana ekspresja delikatnych bąbelków z subtelną nutą egzotycznych owoców oraz długie miodowe wykończenie zapewnia półwytrawny szampan ”De Saint-Gall Demi-Sec”. 
    (https://www.profilwino.pl/pl/p/Champagne-De-Saint-Gall-Le-Demi-Sec/877)
  • Champagne Piot Sévillano Brut Prestige - Ceniony przez smakoszy, kochany przez wszystkich. Brut Prestige to wyjątkowy, majestatyczny i unikalny szampan z Domu Piot Sevillano. Z wyglądu piękny, w smaku subtelny i wyjątkowy. Zaskakuje wspaniałą równowagą między świeżością i dojrzałością. Ta równowaga i uzupełnienie się smaków nadaje szampanowi swój niepowtarzalny charakter. 
    (https://www.profilwino.pl/pl/p/Champagne-Piot-Sevillano-Brut-Prestige-/742)
  • Champagne De Saint Gall Le Blanc De Blancs Grand Cru - Szampan ”Blanc de Blancs Millésimé Grand Cru”  to mistrzostwo i kwintesencja smaku Chardonnay. Złożone i delikatne aromaty owoców oraz prażonych migdałów.  W ustach jędrny, pełny i elegancki ze wspaniałą długą końcówką. Zdolny do wieloletniego leżakowania. Dzięki niesłabnącej pasji winiarzy, doświadczeniu, tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie powstają doskonałe i limitowane Champagne De Saint-Gall.
    (https://www.profilwino.pl/pl/p/Champagne-De-Saint-Gall-Le-Blanc-De-Blancs-Grand-Cru-/883)

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl