profilwino

Serwis przeznaczony jest dla osób pełnoletnich

Czy masz ukończone 18 lat
i oświadczasz, że jesteś pełnoletni?
TAK NIE
do kasy suma: 0,00 zł
Szampan i Prosseco - Czyli czym różnią się bąbelki!
Szampan i Prosseco - Czyli czym różnią się bąbelki!

Zwyczajowo przyjęło się mówić szampan na wszystkie wina musujące, które znaleźć można na sklepowych półkach. Szampanem nazywany jest trunek za 5 zł oraz trunek za 500 zł. Nic bardziej mylnego! Dowiedz się, czym jest szampan, czym jest prosecco i jakie jeszcze inne wina musujące możesz znaleźć w sklepach.

czytaj całość »
Siarczyny w winie - dobro czy zło?
Siarczyny w winie - dobro czy zło?

Sięgając po wino na półce sklepowej i czytając jego etykietę bardzo często można się spotkać z groźnym napisem 'zawiera siarczyny', które niejednokrotnie sprawia, że automatycznie odstawiamy butelkę na półkę i sięgamy po kolejną. Często kolejna i jeszcze trzy następne butelki również zawierają tę informację. Zaczynasz się zastanawiać, czy naprawdę nie można kupić wina bez dodatku siarczynów? Czy siarczyny są szkodliwe? Rozwiewamy wątpliwości!

czytaj całość »
Wino do ryby - czyli o idealnym połączeniu
Wino do ryby - czyli o idealnym połączeniu

Polacy nie są narodem, w którym głęboko zakorzeniona jest kultura jedzenia ryb i picia wina. Od zarania dziejów na królewskich i książęcych dworach częściej pojawiała się dziczyzna i miód pitny niż dorsz i wytrawne wino. Wszystko się jednak zmienia. Dziś Polacy chętnie sięgają po ryby i coraz większą wagę przywiązują także do podawania właściwych trunków. Zastanawiasz się, jakie wino podać do ryby? Przeczytaj ten krótki poradnik i bądź sommelierem w swoim domu!

czytaj całość »
Wino białe czy czerwone?
Wino białe czy czerwone?

To jakie wino wybierzemy, zależy głównie od naszych upodobań smakowych. Jedni preferują wina czerwone - wyborne, wytrawne i długowieczne. Inni natomiast zdecydowanie częściej sięgają po wina białe - lekkie, świeże, o delikatnych cytrusowych nutach. Między tymi dwoma rodzajami win istnieją jednak pewne różnice, które każdy smakosz wina powinien znać. Mowa tu głównie o właściwościach zdrowotnych obu rodzajów win. Wielu z nas zastanawia się, jakie wino jest najzdrowsze? Badania wskazują, że to czerwone wino, wydłuża życie i potencjalnie pozytywnie wpływa na obniżenie chorób serca wśród społeczeństwa. Spożywanie tego rodzaju wina pomaga również w spowolnieniu demencji starczej, łagodzeniu bólu stawów oraz zapobieganiu powikłaniom przy cukrzycy. A jeśli chodzi o właściwości białego wina? Czy ma ono takie same korzyści?

czytaj całość »
Jak powstaje wino?
Jak powstaje wino?

Każdy profesjonalny winiarz wie, że jakość wytworzonego przez niego trunku zależy od wszystkich etapów produkcji wina. Jednym z ważnych, a może i najważniejszych miejsc jest winnica. To tam rośnie i dojrzewa główny składnik wina - winogrona. Współcześnie coraz większą wagę przykłada się do odpowiedniej pielęgnacji upraw. Bardzo często wysoki poziom wina, uzyskiwany jest poprzez zapewnienie winoroślom odpowiedniej lokalizacji na dobrze ukształtowanym terenie. Równie ważny jest gatunek gleby, na której dojrzewają winogrona. Znaczący okazuje się także klimat. Nie od dziś wiadomo, że słońce i deszcz mają wielki wpływ na wartość zebranych winogron. Na winiarzach spoczywa także obowiązek optymalnego nawożenia, oprysków, a także w niektórych przypadkach właściwego nawadniania winnic. Wszystko to po to, by miłośnicy wina z całego świata mogli zasmakować w Top Quality Wine.

czytaj całość »
Jakie jest najlepsze wino na prezent?
Jakie jest najlepsze wino na prezent?

Urodziny, ślub, pierwsza wizyta u znajomych? Wiadomo, że na takie uroczystości nie wypada gościom zjawić się z pustymi rękami. Co zatem kupić? Z czego solenizanci będą zadowoleni? Doskonałym pomysłem zdaje się butelka nietuzinkowego wina. Ale jakie wino na prezent wybrać? Czerwone czy białe, wytrawne czy półsłodkie, francuskie czy to z rejonów słonecznej Hiszpanii? Gdy nie jest się specjalistą w tej dziedzinie alkoholi, wybór oryginalnego trunku może stanowić nie lada wyzwanie. Przed zakupem dobrego wina na prezent warto zapoznać się z kilkoma sugestiami, które pozwolą na dokonanie korzystnego zakupu. Wskazówki te mogą okazać się pomocne zwłaszcza, gdy w gronie znajomych mamy prawdziwych pasjonatów wina, którzy przykładają wielką wagę do jego jakości.

czytaj całość »
Jakie wino na lato?
Jakie wino na lato?

Każdy z nas co roku wyczekuje długo upragnionego lata. Słońce, wysokie temperatury i wszechobecna zieleń wprawiają w pozytywny nastrój, który skłania nas do spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu. Letnie miesiące zwiastują wytęsknione urlopy, wieczorne spotkania ze znajomymi oraz różnego rodzaju aktywności fizyczne zarezerwowane na tę porę roku. Piękna pogoda nastawia nas także na wybór lekkich i świeżych posiłków. Korzystamy z sezonowych warzyw, spożywamy większą ilość owoców morza i ryb. Do każdego posiłku preferujemy chłodny i rześki napój, który podkreśli jego smak. Idealnym uzupełnieniem letnich potraw jest podanie zimnego wina. Często zadajemy sobie jednak pytanie - jakie wino na lato będzie właściwe? Odpowiedź jest prosta - każde lekkie, młode i odpowiednio schłodzone wino, będzie stanowić wspaniałe dopełnienie naszych potraw. To właśnie latem warto delektować się orzeźwiającym białym winem czy też musującym prosecco. Lekkie różowe i czerwone trunki, stanowią również wspaniałe wina na ochłodę, w te letnie upalne wieczory.

czytaj całość »
Wino Prosecco/Glera - baza wiedzy
Wino Prosecco/Glera - baza wiedzy

Prosecco to od pewnego czasu najmodniejszy z trunków podawanych na towarzyskich spotkaniach. Jest bardzo lubiany zarówno przez kobiety jak i mężczyzn. Można śmiało powiedzieć, iż jest idealnym partnerem spotkań towarzyskich. Co sprawia, że włoskie wino tak często trafia do polskich domów? Jak je podawać, by rozkoszować się jego orzeźwiającym smakiem?

czytaj całość »
Jakie wina używać do mięs?
Jakie wina używać do mięs?

Wino zaostrza apetyt, dodaje smaku potrawom. To również naturalna metoda na obniżenie ciśnienia, na zapobieganie chorobom serca i unikanie niestrawności. Zwykle cieszymy się jego smakiem, popijając je z kieliszków, bo właściwie dobrane do mięs, serów, ryb, deserów sprawia, że danie nabiera wyrazistego smaku. Wino dodawać można, a często wręcz należy, do gotowanych, smażonych i duszonych potraw. Mistrzyni kuchni francuskiej, Julia Child, mawiała, że często gotuje z winem, a czasami nawet dodaje je do potraw. Jaki rodzaj wina wybierać do mięs? Warto poznać niektóre zasady, a później po prostu eksperymentować i cieszyć się wyjątkowym smakiem...

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
testy
Sklep internetowy od home.pl